Starten met een plantenbieb is simpel. Het enige wat je nodig hebt is bijvoorbeeld een paar houten kistjes en glazen potjes om er stekjes in te doen. En zelf bepaal je natuurlijk welke regels jij belangrijk vindt voor het delen van de stekjes, zaden of planten. In de Rotterdamse plantenbieb hebben we neergezet dat je maximaal 3 stekjes mag meenemen. Naar ons idee ontstaat er daardoor een ruilsysteem en is er meer contact in de buurt.
Regels voor een plantenbieb
Net als bij het aanleggen van een geveltuin zijn er regels voor het starten van een plantenbieb. Allereerst, is het handig om jouw buren in te lichten als je begint. Je hoeft een plantenbieb niet aan te melden bij de gemeente, maar als je het kastje op de stoep neerzet dan moet je sowieso 1.80 meter overhouden tot aan de stoeprand. Logisch, want dan kunnen mensen in een rolstoel of met kinderwagen er nog langs. Daarnaast, kun je wellicht ook subsidie krijgen voor je kastje. In Rotterdam is er bijvoorbeeld subsidie beschikbaar voor bewonersinitatieven.
Waarom zou je een plantenbieb starten
Er zijn al allerlei plantenbiebs door Nederland te vinden. Zo heeft Nelli Hakopian er één in Bussum, startte Rachel van Duijn in Den Haag en Simon Eurlings in Heerlen. Allemaal deden ze dit om geluk te verspreiden en te zorgen dat er meer contact is in de buurt. Bovendien, kom je door het ruilen van stekjes achter het bestaan van nieuwe planten en zul je ervaren dat je groene vingers hebt.
Podcast Plantenvrienden
Door het starten van plantenbiebs, kreeg Plantenvrienden veel bijzondere verhalen te horen over planten. Daarom maken wij elke week een podcast en daarin hoor je de liefde achter planten en neemt de verteller een stekje mee voor in de plantenbieb.
0 reacties